Technologie.gazeta.pl

Adobe ostrzega przed złośliwymi wiadomościami e-mail

Arkadiusz Grochowski
31.01.2010 18:19
A A A Drukuj
Adobe Reader 9.3 fot. Ściągnij.pl
Kolejny raz cyberprzestępcy wykorzystują firmę Adobe do atakowania użytkowników. Tym razem rozsyłają wiadomości informujące o wyjściu nowej wersji czytnika PDF, które w rzeczywistości prowadzą do zawirusowanych stron.
Od kilku dni skrzynki niektórych internautów zaczynają zapełniać się wiadomościami zachęcającymi do ściągnięcia aktualizacji Adobe Readera. E-maile zawierające podrobione logo Adobe w rzeczywistości prowadzą do fałszywych stron mogących zainfekować komputer użytkownika. Ponadto, osoby które wypełnią specjalnie sfabrykowany formularz mogą narazić się na udostępnienie swoich danych osobowych cyberprzestępcom. Bardzo ciężko odróżnić tego typu maile od normalnie rozsyłanych informacji reklamowych, gdyż pochodzą z adresu: "newsletter@pdf-adobe.org". Przedstawiciele Adobe postanowili więc przestrzec użytkowników przed otwieraniem tego typu wiadomości.

"Dotarły do nas informacje, że e-maile zachęcające do ściągnięcia programu Adobe Reader, bądź też zachęcających do zarejestrowania się i podania swoich danych osobowych, były rozsyłane z kont mających w nazwie "Adobe PDF". Proszę uważać na te wiadomości gdyż jest to pishing i nie zostały one wysłane przez nasza firmę, bądź też w jej imieniu" - ostrzegają przedstawiciele Adobe.

Jak widać teza mówiąca o tym, że Adobe będzie jednym z głównych celów cyberprzestępców w 2010 roku zdaje się potwierdzać.

źródło: pcworld.com



Zobacz więcej na temat:

    Podziel się

    • Ocena:

      • słabe
      • nic specjalnego
      • dobre
      • bardzo dobre
      • znakomite

      5 głosów